zaterdag 24 november 2007

Don`t tell God how big your problems are, tell your problems how big God is...

Vrijdag 23 november: Na een stevig ontbijt met omelet begonnen we aan de trekking die onze hele dag in beslag zou nemen. Na een stevig ritje in een jeep kwamen we aan bij het startpunt voor het eerste hoofdstuk van de trekking richting Meenmutty Waterfalls. We waren nog geen 2 minuten onderweg voor de verscheidene prachtige vergezichten ons de lange busrit deden vergeten. De adem werd ons ontnomen bij het aanschouwen van zoveel schoonheid, maar ook door de helletocht die ons naar de watervallen leidde. Steile afdaling tussen rotsen en woeste natuur moesten we allemaal overwinnen om deze uiteindelijk te bereiken. Voor Ite was deze Odyssee nog dubbel zo zwaar, omdat maag- en darmproblemen al enkele dagen de kracht uit haar benen doen vloeien. Op het moment van dit schrijven lijkt het ergste leed geleden, hoewel het spreekwoordelijke vel van de beer nog niet mag verkocht worden, daar hij nog niet geschoten is...

Hoe dan ook, alle ontberingen en fysieke inspanningen konden ons niet stoppen in onze rush naar Meenmutty. Daar aangekomen - licht tot zwaar transpirerend - zagen we onmiddellijk dat het sop de kool waard was, en opeens kon ons ook de busrit terug naar Mysore gestolen worden. Het uitzicht, op het tussen de bergen klaterende water, was prachtig. De enige teleurstelling was het peil van het water. Er was ons gezegd dat er een waterkans bestond dat we zouden kunnen zwemmen aan de watervallen, wat voor ons echter niet mogelijk bleek. De moesson lag al iets te lang achter ons, en de zon had haar werk gedaan om de rotsen bloot te leggen en de lagune te herscheppen in een woeste bergrivier. Hans vond het nodig om - na enige uitdaging door Dayal - zo dicht mogelijk bij de waterval te geraken, over glibberige rotsen en door moerassen van slijk. De glorie die het afdalen hem verschafte, verzonk in het niet bij het voorkomen waarmee hij de rest van de dag moest rondlopen: vuile vegen op (witte) T-shirt en broek, een nat en verwaaid kapsel plus een beslijkt gezicht.

Na een korte rustperiode begonnen we aan de terugweg. Deze was net hetzelfde als de heenweg, alleen net omgekeerd: steil naar beneden werd steil naar boven, oppassen om niet naar beneden te stuiken werd steun zoeken om hogerop te geraken.

Een zeer vermoeiende voormiddag werd afgesloten met een verdiende lunch. Lekker eten, met typische ingredienten van de streek (Kerala).
Gespijsd en enigszins gerecupereerd vertrokken we voor deel 2 richting de Wayanad Cave. Wat een zoveelste doorsnee tochtje leek te worden met de jeep, werd een eerste nare ervaring met het Indische verkeer. Bij onze kronkelende rit tussen berg en dal probeerde een motorrijder ons (in een bocht nota bene) in te halen. Hierbij tikte hij met zijn voorwiel onze flank aan, waardoor hij onderuit schoof. Het daaropvolgende zicht was minder plezierig: 2 mannen zonder enige vorm van beschermende kleding of helm onder een zware motor, volledig verdwaasd. We stapten meteen uit, en met ons zwermde een massa lokalen toe om te helpen indien nodig. De schade viel voor de 2 ongelukkigen al bij al mee. De bestuurder had een gapende wonde aan het hoofd, maar kon op eigen kracht richting riksja (die hen moest afvoeren naar het ziekenhuis) sjokken, net als de passagier, die enkel een flinke lap vlees op het asfalt van de bergflank moest achterlaten. Bij ons viel de schade ook nogal mee: slechts lichte trauma`s, en een lekke achterband voor de jeep. Lang bleven we niet bij de pakken neerzitten, want na even stapten we al in een andere jeep om onze tocht verder te zetten.

Na een voor het overige voorspoedige rit kwamen we aan bij de voet van de beklimming, waar een nieuwe bovenmenselijke fysieke inspanning van ons verwacht werd. Deze keer betrof het een gewone steile helling bergop, met een mooie asfaltlaag, dus leek het nog mee te vallen. Na dit eerste gedeelte volgde echter een stuk met stenen trappen met treden die iets groter uitvielen dan we gewend zijn. Een vermoeiende episode volgde dus. Uiteindelijk kwamen we - met tussendoor nog wat ouderwets klauterwerk - aan bij de ingang van de Wayanad Cave. Dayal vroeg ons of we nog hoger wilden gaan alvorens de grot in te gaan. Wij knikten volmondig ja, zelfs nadat hij ons vertelde dat we nog 3.000 feet te gaan hadden, waar we er nog maar 2.000 achter de rug hadden. Uiteraard wou Hans voor niets minder dan de top gaan (hoewel het lonely is at the top), dus werd de tocht verdergezet. Ites geteisterde maag zag dit echter niet zitten, dus bleef zij achter bij de rugzakken, en tussen een bende Indiers die haar vanop een niet eens zo grote afstand nauwlettend in de gaten hielden. Ze was zelfs interessanter dan de grot...
Niet op de hoogte van dit alles ging Hans onverstoord verder met de enkele andere overlevers (niet enkel Ite moest de rol lossen onderweg). De rest van de beklimming waren trappen in geen velden of wegen te bekennen, dus de risico`s werden groter, en Hans` hoogtevrees werd op de proef gesteld. De enige houvast bestond meestal uit een welwillend stuk rots, en een zeldzame keer uit een touw dat een goede ziel had achtergelaten om de steile rotswand te beklimmen. Uiteindelijk bereikte het zootje ongeregeld toch de top, om te genieten van uitzicht op 1.000 meter hoogte. Na enkele momenten van bezinning kwam het besef dat de afdaling nog in het verschiet lag, en deze diende zich nog moeilijker aan dan de weg naar boven. De gedachte aan arme Ite die halverwege zat te wachten, gaf echter nieuwe moed om ook dit varkentje te wassen. Enkele bange momenten later werden we dan ook herenigd om samen de grot te betreden. Daar zagen we graveringen van 4 000 voor Christus (historici weten dus dat deze uit het Stenen Tijdperk stammen) en vooral veel grijze rotsmassa. Even later stonden we buiten om even 2 000 feet te dalen vooraleer we terug naar het Government`s Guest House gebracht werden. Na een hoogstnodige douche en verkwikkend avondmaal waren we klaar om in een diepe slaap te verzinken...

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Ite en Hans,
Wat een ongelooflijk avontuur, he.
Eigenlijk leer je op zo'n reis maar goed beseffen wat voor luxeleventje wij hebben...wat het betekent om een bed met propere lakens in te kunnen stappen, een wc die je kan doorspoelen, wc papier op het toilet,een (douche)kraan waar water uitkomt, een 'glazen glas' om uit te drinken en zo veel meer...dat kan je nadien eens temeer waarderen.
Soms een ware beproeving voor een ongelooflijke beloning die erop volgt.

Ik ben gek op watervallen (en zonsondergangen) en ben dus erg benieuwd naar jullie foto's van Kegale (of zoiets).
Geniet er nog van. Ik geniet in elk geval mee van jullie verhaal...
Kusje van Mirjam (en ook eentje van Marc)

Anoniem zei

"The raves fly in flocks, the eagle flies alone"
Remember?

Anoniem zei

Eigenlijk wist ik al dat jullie een vlotte pen hebben, maar toch ben ik nog aangenaam verrast. Verdorie, schrijf dan eens een artikel voor Kort Manifest, waarom niet ? Ik moet echter wel vaststellen dat twee onderwerpen steeds weer aan bod komen: enerzijds het verkeer en de wegen waarop zich dat voortbeweegt, anderzijds het pis- en kakwedervaren. Vooral dat tweede element lijkt voor mij een bezwaar te zijn om naar India te trekken, want ik ben nogal gevoelig voor treffelijk sanitair.

Vele groeten, vriendelijke (voor Ite) en confraternele (voor Hans).

Ome Edwin

Anoniem zei

We waren heel blij met jullie telefoontje, gelukkig veel verstaanbaarder dan vorige keer. Ocharme ons Iteke, dat je er bent binnen gegaan(in die openbare toilet)vind ik wel ongelooflijk, had ik nooooit van jou verwacht. Dan moet de nood wel heel erg hoog geweest zijn. Heb je nog altijd WC-papier over van die 4 rollen die je meenam of verkopen ze daar dan toch iets dat ervoor kan gebruikt worden? Thuis valt het wel op dat het gebruik ervan sinds jullie vertrek gehalveerd is, wat ik ook van de wekelijkse was kan zeggen! Dat zijn echter wel de enige positieve evoluties sinds jullie vertrek. Dus welkom thuis over 2 maand met die stapels vieze was.

Soms mogen we ons gelukkig prijzen dat we pas achteraf jullie 'weder'-varen lezen (zei ook jouw mama, Hans),anders zouden onze harten ongezond hard te keer gaan. Gelukkig tothiertoe, eind goed al goed! Als je dit leest, hebben jullie misschien al wat zon-uurtjes achter en voor de rug terwijl het hier vooral grijs, miezerig weer is. Vorige week brachten we bomma een kort bezoekje (in't zonnetje)en zijn dan iets gaan drinken. Daar hebben we de datum voor 't Nieuwjaarsfeest' vastgelegd op 't weekend van 2/3 februari d.w.z. dat we wachten op jullie om tot het uitdelen van de gegeerde cadeautjes over te gaan. Vrijdag gingen we iets drinken met de 'voltallige'(lees: met Angelo erbij) groep en beslisten om niet naar Frankrijk te gaan omdat jullie werk- en andere activiteiten te onzeker waren om een week vast te leggen. We hebben wel een kort WE vastgelegd bij Linda in de Limburg om iets met de 'kinderen' te organiseren met foto- en andere voorstellingen op 29/30 maart. Dus zet die data maar alvast in de GSM! Wij gaan seffens naar de open-deurdag van Monique en kunnen daar ook Evi bezig (hopelijk met enkele honden) zien.
Dat is natuurlijk niks vergeleken met jullie ontmoetingen met andere diersoorten, maar toch. Geniet ervan met volle teugen!!

Anoniem zei

dag lieve zus!
Het is daar echt zoals ik hoopte dat het daar zou zijn! Ge leert zoveel dingen bij, ontdekt vanalles, verlegt u grenzen en niet te vergeten zult ge ondertussen al wel wat vermagerd zijn;)!En nu heb ik u weeral ni gehoord aan de telefoon omdat ik aan het werke was:(:(:(!Btw ik stond gisteren aan de wilde zee waar het zo moeilijk is dus ik had wel schrik maar uiteindelijk had ik er 10:)en den tim had mij gecoached met alleen maar goede commentaar!Morge vroeg naar de les maar daarna gaan shoppe met tante yvonne:p! mar ale, nu jullie de cultuur wat hebben leren kennen verdienen jullie een strandvakantie om daarna an aan het echte "werk" te beginnen! Geniet ervan!*dikke kus voor allebei* Mis je! X Muah