Dinsdag 11 december: De dag begon nochtans goed...
We waren al enkele weken aan het broeden op een mogelijkheid om de mighty Taj Mahal te bezoeken. We durven immers niet thuiskomen, zeggen dat we drie maanden in India zaten en dan beweren dat we dit wereldwonder niet gezien hebben. Gisteren bezochten we een travel agency en vroegen info omtrent vluchten van Bangalore naar Delhi en terug. Met een beperkt budget in ons achterhoofd, vielen de prijzen dik tegen. Vandaag zouden we naar een ander travel agency trekken en zou Mileen in Bangalore (ze is daar twee dagen om een verlenging van haar visum te regelen) eens gaan informeren. Na weeral een sisser in het reisbureau in Mysore, kwam het verlossende telefoontje van Mileen. We gaan naar de Taj Mahal (jawel, en dit zonder het vooropgestelde budget te overschrijden)!! Dinsdag 22 januari vertrekken we met de bus van Mysore naar Bangalore, waar we een nacht verblijven. Om 5u50 vliegen we dan in een kleine drie uur naar Delhi. Daar aangekomen, nemen we de bus of trein naar Agra om twee nachten en anderhalve dag te vertoeven in het aangename gezelschap van de Taj Mahal. Vrijdag 25 januari vliegen we dan terug naar Bangalore, pikken onze overige bagage (die we eerder bij de neef van Dayal zullen droppen) op, overnachten opnieuw in Bangalore en vliegen de volgende avond terug naar jullie! Perfecte afsluiter.
Maar `s namiddags sloeg het noodlot toe... Hans vertrok per fiets naar de jongens om weeral eens noeste arbeid te verrichten, terwijl Ite zich richting de meisjes begaf. Enkele uren later arriveerde ook Mileen (terug uit Bangalore) bij de meisjes. Ze vroeg of Ite al bij Asha (13-jarig meisje dat anderhalve week geleden beviel) was geweest. We hadden namelijk afgesproken om dit minstens 1 keer per dag te doen omdat ze altijd op haar kamer zat met de baby en niet buiten kwam. Ite vertelde dat ze tien minuten geleden even was langs geweest, maar dat de baby sliep dus dat ze na vijf minuutjes al weer weg was om ook vermoeide Asha even te laten rusten nu de baby stil was. Mileen besloot ook even hallo te gaan zeggen. Een paar minuten later stond Odanadi op zijn kop en sleurden een paar meisjes Ite mee naar boven. Daar trof ze Mileen totaal overstuur aan. Zij had namelijk zopas ontdekt dat de baby niet meer ademde... Nadien bleek dat Asha haar eigen kind gedood had... Asha wou het kind - dat het gevolg was van een verkrachting, zoals we al eerder vertelden - niet en hoopt na deze daad wel terug te mogen keren naar haar familie... De combinatie van sociale druk en kinderlijke logica leidde dus spijtig genoeg naar dit tragische voorval.
Woensdag 12 december: Na dit diepe dal gaat het leven gewoon verder in Mysore en Odanadi. Vandaag gingen we met zijn allen dan ook terug aan de slag voor de kinderen. Deze keer via niet rechtstreeks persoonlijk contact. We gingen immers in het centrum van de stad de straat op om winkeliers warm te maken voor de wenskaarten die Odanadi heeft gemaakt om fondsen te werven. De structuur van het Indische bedrijfsleven werd ons na enkele pogingen duidelijk: niemand heeft enige bevoegdheid om beslissingen te nemen, op het inpakken van voedingswaren, het serveren van koffie of het brengen van de rekening na. Telkens kregen we dus hetzelfde verhaal te horen: you have to wait for the manager, he`s not here right now etc. Of nog een dooddoener: `contact the head office in Bangalore`. Echt veel bestellingen voor kaarten konden we dus niet noteren. Meer zelfs: het was pas in de laatste shop die we aandeden dat we 300 kaarten aan de man konden brengen. De eigenaar beloofde ons bovendien om zijn contacten aan te spreken en wanneer we zijn bestelling leveren, zal hij ons nog enkele adresjes aan de hand doen.
Door onze eerdere mislukte pogingen, werd ons creatief brein echter wel aan het werk gezet. We kwamen zodoende op het idee om Unicef-gewijs de straat op te gaan met een bundel kaarten onder de arm en een kind van Odanadi aan de hand. Hun kennis van het Kannada in combinatie met ons Westers en (hopelijk) betrouwbaar voorkomen kan de man/vrouw in de straat hopelijk wel warm maken om een kaart (of liever nog een pakketje kaarten) te kopen. Het doel dat Stanly en Parachu vooropstelden was immers 30.000 kaarten. Tot op heden is daarvan 1/100 verkocht... Tot onze terugkeer focussen we ons dus naast het welzijn van de kinderen ook op marketing en verkoopstalent. Hopelijk met vruchtbaar resultaat.
Na ons bescheiden succesje in verband met de kaarten, besloten we om toch nog even langs de kindjes te passeren. We wisten dat de interim-yogaleraressen voor hun afscheid kerstkadootjes gingen uitdelen. Dit wilden we uiteraard niet missen. De gelukkige gezichten waren weer geld waard. Voor iedereen was er een (groot of klein) pak voorzien, met speelgoed, pennen, sari`s, oorbellen en nog veel meer. Een uitgelaten sfeer was het gevolg, en allemaal kwamen ze voorbij ons om dolgelukkig hun buit te tonen.
Donderdag 13 december: Nu quasi de helft van ons verblijf hier gepasseerd is, is het misschien tijd om een tussentijdse balans op te maken.
Onvergetelijke ervaringen: ontelbaar.
Toiletbezoeken: eveneens ontelbaar.
Lichamelijke ongemakken: relatief beperkt gebleven.
Persoonlijke hygiene: is de afgelopen decennia al beter geweest.
Even wat meer uitleg. De eerste maand hebben we zodanig veel beleefd, gezien en geleerd, dat het goed is dat we foto- en videocamera steeds bij de hand hadden. Om jullie mee te laten genieten bij onze terugkeer, maar ook om later te bekijken en te herbekijken, wegmijmerend bij ons fantastisch avontuur hier. De eerste 2 weken op Odanadi zijn zo mogelijk nog verrijkender. De tijd vliegt voorbij, en de band met de kinderen werd wonderbaarlijk snel hecht.
Na een eerste maand waarin we begonnen te denken tot een groep van Ubermenschen te behoren die immuun zijn voor spicy eten en de Indische aanslagen op het darmstelsel, worden we nu al enige tijd geplaagd door een raar buikgevoel. Geen massa sprints richting plee elke dag, maar wel op tijd en stond een hevige kramp gevolgd door een kort en krachtig toiletbezoek. Een mooi gevormd en vast exemplaar zouden we niet meer herkennen. Faeces horen te stromen, snel geklaard, vegen en wegwezen. Hierbij moeten we misschien even vermelden dat de Indische leidingen geen toiletpapier kunnen slikken (en wie neemt hen dat eigenlijk kwalijk, wij zouden dit ook niet slikken), dus zijn we genoodzaakt van de resten die we van onze uitgang schrapen in een plastic zakje naast het toilet te bewaren... Zeer bevorderlijk om lekker lang op het toilet te blijven zitten met een boekje, is dit niet. Indiers hebben dit probleem uiteraard niet, want het gebruik van toiletpapier vinden zij maar een vunzige gedachte. Wie smeert nu zijn uitwerpselen uit aan zijn eigen kont?? Even wat fris water tegen de billen kletsen en broek optrekken, vinden zij veel eleganter.
Wat betreft de lichamelijke ongemakken dan. Enkele opstoten van enorme jeuk door iets te veel muggenbeten en de eerder besproken bloedblaren zijn hier het enige vermeldenswaardige. In een relatief goede fysieke conditie vatten we dus de tweede helft aan.
En de persoonlijke hygiene misschien om af te sluiten. Of liever: het gebrek hieraan even in de verf zetten. Warme douches sinds het vertrek: 2,5. Onze eerste dag in Toms Hotel (in Bangalore) deed onze verwachtingen hieromtrent geen goed. We hadden immers meteen warm klaterend water, en een verkwikkende douche spoelde toen de reis weg, tegelijkertijd de geachte voedend dat India nog niet eens zoveel verschilde van onze thuis. Na aankomst in de Youth Hostel was dit snel verdwenen. Warm water hadden we er regelmatig, maar we leerden er het emmer-douchen kennen. Bij Stanly tenslotte slagen we er niet in om langer dan 15 seconden warm water op te wekken, waarna het overgaat in lauw dat neigt naar koud... We wassen ons dus meestal vrij snel, hoewel we vuiler worden dan thuis. Het resultaat is dat we onszelf zelden fris voelen.
Onfris gaan we hoe dan ook vanavond uit in Mysore. Urban party van 21u00 tot 23u00. Snel alle remmen los gooien is dus een vereiste.